スポンサーサイト

上記の広告は1ヶ月以上更新のないブログに表示されています。
新しい記事を書く事で広告が消せます。

グアバジャム

137th day in Ethiopia 91st day in Mer'awy
2003 / 03 / 05

20101114.jpg
 (ヤゼイトゥン マルマラータ)
guava jam


今住んでいる家にはグアバの木がある。
最近毎日のようにこのグアバが採れる。
There are guava trees in my house.
I can get guava almost everyday right now.


警備員も持って帰ってるようだが,私にも
わざわざ取ってよこす。
The guard of my house brings them and
he takes trouble to take them and give me them.


これが結構な量なのだ。うっかりすると
えらく貯まってしまう。
The amount is so pretty that guava remain too many
when I forget to eat them.

s-guava jam (10)


そこで,某インドネシア隊員を真似て
料理に挑戦(全然エチオピア料理やないけど)
Therefore, I tried to cook after the model of some
JOCV in Indonesia. (Though It is not related with Ethiopian dish)


材料 ingredients
・グアバ おそよ20個    guava ca 20 pieces
・ロミ(レモンに似てる)5個  Lomi (like lemon) 5 pieces
・砂糖(適当)               sugar    suitably
・水 (適当)               water    suitably


作り方  how to make guava jam
1. グアバの皮をやや厚めにむき鍋に入れます。
  Slice a guava thickly and put them into a pan.

s-guava jam (12)

ちなみにグアバを切るとこんな感じ↓
a section of guava is below.

s-guava jam (11)


2. 砂糖,ロミ,水を加え火にかけます。
  add sugar, lomi, and water in the pan and
  put it on the stove.

s-guava jam (13) s-guava jam (14)


3. とろとろしたらできあがり
 It's OK when jam seems to be sticky.

s-guava jam (15)



豆知識 one point lesson
ペクチンが入ってないと,レモンなどを加えても
いわゆるジャム状にはならないようです。
If there is not pectin, jam doesn't become sticky even though
you add something acid like lemon.

グアバにペクチンが入ってるのかいないのか・・・
I am not sure guava contains pectin.


肝心のお味は?
How about taste, which is rally important point?

s-guava jam (16) s-guava jam (17)

いや~,我ながらさわやかな味にうっとりです。
This is blowing my own trumpet,
but I really enjoy delightful taste.
関連記事
スポンサーサイト

コメント

コメントの投稿



管理者にだけ表示を許可する


トラックバック

http://okudaethiopia.blog118.fc2.com/tb.php/167-83486240

 | ホーム | 


上記広告は1ヶ月以上更新のないブログに表示されています。新しい記事を書くことで広告を消せます。